Tavel rosé, aan een heuse opmars bezig

juli 13, 2021

I

Inleiding

De wijngaarden liggen op het grondgebied van de gemeente Tavel, op de rechteroever van de Rhône.

De herkomstbenaming Tavel heeft zijn naam gegeven aan een roos, “La Rose de Tavel”, die een echte ambassadrice is van de “eerste rosé wijn van Frankrijk”. Deze roos dient effectief als relatie-instrument voor de wijnen van de Appellation en voor de gemeente Tavel.

Geschiedenis

Koning Filips de Schone maakte deze wijn tot zijn favoriete en werd daarin nagevolgd door de pausen van Avignon. De roem van wat men ‘de koning van de rosé wijnen’ is gaan noemen, is altijd blijven bestaan.

Het AOC decreet

Tavel is sedert 1936 geklasseerd als AOC voor rosé wijnen.
Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 48 hectoliter per hectare opleveren.

De toegelaten druivenrassen zijn: maximum 60% grenache, maximum 15% cinsault, witte en roze clairette, picpoul, calitor, bourboulenc, mourvèdre, syrah en maximum 10% carignan.

De Wijnen

De rosé wijnen hebben een zuivere rosé kleur die evolueert naar een oranje nuance, de kleur van een hanenkam. De complexe aroma’s van rood fruit evolueren naar zachte toetsen van steenvruchten en zelfs geroosterde amandelen. Rondheid in de mond, aromatische kracht die uitloopt op pikante toppen indien hij zeer koel geschonken wordt. Deze wijn begeleidt zonder de minste moeite een gehele maaltijd. Hij past ook uitstekend bij de Chinese en Vietnamese keuken en meer bepaald bij de zoetzure gerechten. Vanaf het eerste jaar beschikt de wijn over al zijn aroma’s, maar hij heeft een zeldzaam vermogen tot verouderen.

De vinificatie van Tavel rosé kan op twee manieren gebeuren: direct persen van de geoogste druiven, schillen spoedig verwijderen of via de saignée methode. De laatste wordt zeer frequent toegepast. Men laat de geoogste druiven 12-24 uur weken, waarna wordt geperst en de schillen worden verwijderd. Daarna volgt de alcoholische gisting gedurende 8-12 dagen bij een temperatuur van 18-20°C. Meestal ziet men af van de malolactische gisting. Past men deze wel toe, dan gaat het gewenst friszure karakter van de rosé ten dele verloren. Het stoppen van de malolactische gisting geschiedt door het toedienen van zwaveldioxide. De duur van de kleurstofextractie is meestal zo kort om zo een roze kleur aan de rosé te geven en een wijn te verkrijgen met weinig tannine en veel aromastoffen. In moderne bedrijven vindt de gisting meestal plaats in tanks van roestvrijstaal waarmee en goede temperatuurcontrole is te realiseren. De meeste wijnen worden gebotteld in een speciaal ontworpen ranke fles van kleurloos glas, die in 1987 officieel ingang vond. Soms worden ze nog een tijdlang opgeslagen in houten vaten alvorens te bottelen. Meestal echter worden de wijnen eerst gefilterd en daarna spoedig gebotteld. De verkoop vindt meestal in het vroege voorjaar na de oogst plaats.

 

Onze nieuwkomer vanaf 01/08/2021

Tavel, Les Lauzerais, 12,95€  fles