Fles whisky cadeau gekregen? hoelang kan ik hem bewaren?

januari 31, 2018

1. Zo weinig mogelijk licht
Je whiskycollectie is wellicht prachtig om naar te kijken, maar ze blijft langer goed als je ze bewaart achter een gesloten kastdeur. Veel whisky’s worden om deze reden gebotteld in donkere flessen. Als de whisky verpakt werd in een metalen of kartonnen doos of koker, dan is dit meteen een extra bescherming tegen licht. Laat die doos er dus gerust aan.

2. Vermijd temperatuurverschillen
Kamertemperatuur is ok, iets kouder is beter. Kelders, bergruimtes of zefs de onderste plank in je provisiekast zijn allemaal goede plaatsen om je whisky te bewaren.

3. Vermijd zuurstof
Een geopende fles bevat méér zuurstof dan een gesloten fles. Flessen waar méér dan twee derde van opgedronken is, maak je dus best zo snel mogelijk leeg. Wil je het laatste lekje toch graag langer bewaren, overweeg dan om het over te gieten in een kleiner flesje.

4. Bewaar je flessen rechtstaand
Hoewel wijnen liggend moeten worden bewaard om te voorkomen dat de kurk uitdroogt, is dat bij spirits niet zo’n goed idee. Het hoge alcoholpercentage zal de kurk wegvreten, met een slechte smaak en slecht verzegelde fles (waar lucht bij kan) tot gevolg.

dalmore